Sastanci

S07E02
Novo vesterošansko poglavlje nadovezuje se na prethodno, te unutar zidina Zmajkamena zatičemo Olujrođenu kraljicu kako svojim najodanijim sledbenicima daje do znanja da je mlada, ali ne i naivna. Svesna prošlosti svakog od njih spremna je da pruži pomilovanje, ali i da posluša dobronameran savet kojim bi njena vladavina bila i ostala pravična. Dolaskom neočekivanog, ali dobrodošlog gosta kraljica će doći do informacija o dešavanjima na Severu gde će potom poslati poziv kralju ne bi li od njega načinila saveznika u predstojećem ratu za presto.
Pre ulaska u rat neophodno je razviti strategiju kojom bi se porazio protivnik. Mudra desnica je srećom i Lanister, pa su vojske, sopstvene i savezničke, brže bolje raspoređene tako da srž problema saseku u korenu.

No, da Deni nije jedina koja se vodi ovom logikom dokazije i lavica koja se za pomoć obratila svojoj desnici, meštaru koji je za potrebe njene zaštite od Planine stvorio Frankeštajna. No, daleko od toga da će ona sedeti i čekati priliku da ispali svog keca u rukavu. Svu pažnju usmerila je i na pribavljanje saveznika koji će, uz pomoć dobre stare taktike quid pro quo, stati na stranu prve kraljice Vesterosa.

Kao poručena, pozivnica Deneris Targerijen kralju Snežnom je, iako sročena pre zapovedničkim no prijateljskim tonom, izgradila put do zmajevog stakla neophodnog za borbu protiv Hodača kao i mogućnost da u Majci zmajeva stekne saveznika u tom, jedinom bitnom, sukobu. O odluci je naravno neophodno bilo obavestiti i sve lordove Severa zaklete na odanost kući Stark. Nakon prvobitnog negodovanja kralj ipak postupa shodno onom što mu razum nalaže. Poverivši brigu o Severu sestri, jedinom Starku u Zimovrelu, Džon i njegov savetnik kreću put Zmajkamena. Da rastanak sa svima ne bude idiličan pobrinuo se pretendent na položaj zeta Starkovih, treći po redu, kom će izjave ljubavi biti prečica do groba, a ne put do oltara.

Viteza Džoru put je odveo u Citadelu. Leka, prema mišljenju glavnog meštara, nema, te je Mormont suočen sa činjenicom da mu je ostalo svega šest meseci mentalno zdravog života. Dobivši pravo boravka od 24 časa među učenjacima Džora shvata i prihvata meštarov predlog. Na svu sreću Semvel Tarli će imati drugačiju ideju.

Putujući do Kraljeve luke Arja Stark spremna je da još jedno ime skine sa svoje liste. Međutim, prioriteti koje je imala od povratka u domovinu menja ju se nakon razgovora sa starim prijateljem koji joj predočava novonastalu situaciju na rodnom joj Severu. Mladoj vučici Stark put će se ukrstiti sa čoporom nekada svog, a sada slobodnog jezovuka Najmerije koja se poput same Arje opredelila i izborila za samostalnost i slobodu.

Rešen da ispuni obećanje koje će mu osigurati naklonost kraljice i podstaći ju da pristane na sklapanje braka Juron Grejdžoj krenuo je u napad na sopstveni rod uz koji je bio neophodan mu plen. Sukob će jednom Grejdžoju doneti ugled u Kraljevoj luci, a drugom sramotu. Oživevši usnule traume Teon će ponovo postati Rikom, Remzijevim izmučenim slugom, brukom svoje loze i kukavicom.

Susreti su na pomolu.

Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Odličan pregled, odlično si me dopunila i jako jako uživam u tovjim prikazima samo polako stižeš :)
    Super post :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Imam osećaj da trče ispred mene, pa ih nikako ne mogu stići.. Doće kraj, ni trepnuti neću. :D
      Hvala ti. :*

      Избриши
  2. Rizikujem da se naljutiš i možda se ovo ne radi javno, nego privatnom porukom, ali moram da kažem da (moj lični utisak) ovaj tekst označava pad, ne dopada mi se koliko dosadašnji, ne znam, stilski, sadržajem, premalo recenzije, previše prepričavanja i fraziranja, ništa informativno...izvini, ali, mislim da je iskrenost bolja nego prazne hvale ili ignorisanje. :(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nemam za šta da se ljutim, svako ima pravo na svoje mišljenje. :)
      Mislim da u poslednje vreme previše razmišljam o tome kako ću nešto napisati umesto da jednostavno napišem (tu naravno mislim na strah od potkradanja neke pravopisne greške i sl.), pa ponekad mnogo puta prekrajam dok ne budem sigurna u potpunosti da sve "štima", tu se negde i moji utisci valjda pogube. Davno smo polemisali o recenzijama/prikazima/analizama, te sam shvatila da se ovde nikako ne radi o recenziji već o samom prikazu epizode, u ovom slučaju..
      Da zabune ne bude, ne radim ove tekstove na silu jednostavno brinem da sve bude najpravilnije moguće..
      Naravno da ne očekujem da neko nešto hvali ukoliko mu se ne dopadne, naopako. :)
      Hvala ti na čitanju. :*

      Избриши
    2. Pravopis je najmanji problem, kad kažem "stilski" mislim na sklop rečenice, odabir izraza, iskazanu misao...a u ovom tekstu je sve to nekako nategnuto, nazor, bukvalno kao da si pisala jer "moraš" da bi ispunila tu zadatu "obavezu" praćenja sezone...ne znam, moj utisak, možda koristan za ubuduće. Sve se svodi na prepričavanje epizode, bez tvojih duhovitosti od ranije, bez nekog distinktivnog "pečata" koji bi tekstu dao smisao. Ali mi se zato od ovih "glavnom meštaru"/"glavnog meštara" (meštar je jednina, meštru, meštrima, meštra - svi ostali oblici), "vesterošanskog", "pretendenta na brak" i sličnih krajnje nezgrapno uobličenih misli zavrtelo u glavi.
      Bilo bi licemerno i bezveze da stavim "darling, odličan tekst!" kad nije, Bože moj. Istu meru iskrenosti očekujem i od svojih čitalaca. Zato npr. u julu nije ni bilo rubrike "Ekranizacije", ni "Svaštare", naprosto nisam stigla, ni mogla, ni imala inspiracije. Ništa strašno.
      E, sad, imaš blogere koji neće da objave komentar ako nije afirmativan, ni pohvala. I to je u redu, njihovo pravo. Ali, nije svaki čitalac površan i još neko će primetiti omaške, al ga neće biti briga da skrene pažnju ili će biti vrlo oštar i surov .

      Избриши

Постави коментар

Popularni Postovi