Screwball Comedy Hour

Tridesetih godina prošlog veka svet filma dobija na ekspanziji sa nastankom novog podžanra komedije znanog kao Screwball Comedy. U njemu junaci ispoljavaju svoj ekscentrični karakter, često neshvaćeni od strane svoje okoline. Osnova radnje se tada zasniva na "sudaru" dvoje ili više ekscentričnih ličnosti, bilo da su sušte suprotnosti ili se pak nadopunjuju, u nadasve nerealnim i komičnim situacijama. No, pre same radnje ono što pokreće ovu vrstu filma i daje mu specifičan šarm jeste do tada neviđena brzina razmene replika unutar dijaloga.
Neki od mojih favorita su sledeća ostvarenja:

  • Libeled Lady
Novinaru New York Evening Star-a, Vorenu Hagertiju (Spenser Trejsi) nekoliko momenata uoči, više puta zarad posla odlaganog, venčanja sa izabranicom Gledis Benton (Džin Harlou) javljaju da časopisu čiji je urednik preti opasnost od tužbe za klevetu. Bogatašica Koni Alenberi (Mirna Loj) tuži časopis zbog lažanog članka o njenoj promiskuitetnoj prirodi za sumu od pet miliona dolara. Kako bi spasao časopis od propasti Voren će pomoć zatražiti od nekadašnjeg zaposlenika Star-a Bila Čandlera (Vilijam Pauel) sa kojim nije bio u dobrim odnosima. Udruženim snagama skovaće plan kojim bi klevete izrečene u članku postale istinite, sve što im je potrebno jeste supruga za Bila koji će biti mamac. Sreća pa Voren ima verenicu kojoj on znači koliko časopis njemu.

Džin Harlou je htela da uloga Koni Alenberi pripadne njoj s obzirom da je tada bila u vezi sa Vilijamom Pauelom, ali to nikako nije bilo moguće jer su Vilijam i Mirna u svakom od ukupno četrnaest filmova na kojima su sarađivali bili u ulogama, naposletku, zaljubljenog para. Nepunih pet meseci nakon premijere filma Džin je preminula u 26. godini.

  • My Man Godfrey
Na gradskoj deponiji Njujorka, u vreme Velike depresije, među beskućnicima živi i Godfri Smit (Vilijam Pauel). Jedne večeri dokoni bogataši organizovaće igru lova na trofeje u Valdorf-Ric hotelu, pobednik je onaj ko prvi dovede zaboravljenog čoveka tj. beskućnika. Razmažena Kornelija Bulok (Gejl Patrik) će Godfriju ponuditi pet dolara da joj pomogne da dođe do pobede. Nakon što odbije ponudu i time joj se zameri Godfri će, zadivljen besmislicama kojima se bave privilegovani, pomoći njenoj sestri Irin (Karol Lombard) da je u igri pobedi. Kako bi mu se odužila Irin ga, po ugledu na majku, uzima za svog štićenika dajući mu pod krovom svoje disfunkcionalne porodice posao batlera.

Vilijam Pauel je za glavnu ulogu predložio, tada bivšu suprugu, Karol Lombard ističući da je njihova romansa bila nalik onoj Godfrija i Irin. Film je nominovan za šest Oskara od kojih su dve kategorije, sporedni glumac i sporedna glumica, uvedeni upravo 1936. godine, te je ovo prvi film u istoriji kinematografije nominovan u svim glumačkim kategorijama.

  • Ball of Fire
Smešteni u rezidenciji pokojnika pod čijim pokroviteljstvom rade na opštoj enciklopediji znanja, osam profesora će nakon nekoliko godina neometanog rada naići na problem koji su prevideli - žargonski rečnik se sa godinama razvijao te ga je bilo neophodno dopuniti. Profesor engleskog jezika Bertram Pots (Geri Kuper) predan zadatku pred sobom posetio je sve siromašne četvrti, susreo se sa ljudima na ulici i zatražio im pomoć u objašnjavanju, a potom i dopunjavanju žargonskog rečnika. U svojoj potrazi naišao je i na klubsku pevačicu Ketrin O'Šej (Barbara Stenvik) znanu kao Šećerlema koja će se istog dana kad sretne profesora naći u nevolji i sklonište potražiti upravo pod krovom osmorice akademika, sedmorice neženja i jednog udovca.

Inspiracija za scenario bio je Diznijev film "Snežana i sedam patuljaka". Barbaru Stenvik je za ulogu preporučio Geri Kuper. Scenarista filma bio je poznati reditelj Bili Vajlder ("Some Like It Hot";"Sunset Blvd."). Napisao ga je u Nemačkoj pre emigracije u Ameriku gde ga je potom prodao MGM-u.

  • Holiday
Mladić poreklom iz skromne porodice Džoni Kejs (Keri Grant) naviknut da sve u životu stekne isključivo radom ženi se Džulijom Seton (Doris Nolan) koju je upazao na odmoru u Njujorku. S obzirom da malo toga zna o svojoj budućoj supruzi Džoni je zaprepašćen činjenicom da je ona kći bogatog bankara. Pored oca tu su i Džulijin brat alkoholičar Ned (Lu Ers) i živahna sestra Linda (Ketrin Hepburn). Dok Džulija planira sve detalje veridbe, venčanja i dalji tok bračnog života Džoni nakon ženidbe u planu ima nešto što njoj nije po volji.

Zasnovano na predstavi, premijerno prikazanoj u Njujorku 1928. godine. Rimejk istoimenog filma iz 1930. godine. Treći film na kom su sarađivali Ketrin i Keri, poslednji je bio "The Philadelphia Story", dve godine kasnije.

  • The Thin Man
Detektiv u penziji, Nik Čarls (Vilijam Pauel) i supruga Nora (Mirna Loj) odluče božićne praznike provesti u Njujorku, zanemarivši na tren miran život u San Fransisku, sa sobom vodeći i ljubimca Astu. Nedugo potom Nika kontaktira Doroti Vajnant (Morin O'Salivan), kći njegovog starog klijenta, tvrdeći da se otac sa tajnovitog putovanja trebao vratiti pre njene svadbe. Nakon što je ubedila detektiva da napravi izuzetak i vrati se poslu njegova supruga, članica visokog društva, pridružuje mu se u rešavanju misterionog slučaja.

Zasnovano na istoimenom romanu Dašiela Hameta. Prvi film koji je dobio nastavak, bilo ih je šest. Vilijam i Mirna su od strane javnosti smatrani za bračni par, pa su im davali jednu umesto dve hotelske sobe u toku snimanja. Reditelju je dato tri nedelje da snimi film, jedni izvori tvrde da je snimanje završeno u roku od 12 dana.

☆☆☆☆☆ 

Naravno, lista se ovde ne završava. Htela sam da pomenem pet filmova o kojima na blogu pre nije bilo reči. Nadam se da će vam se nešto od ponuđenog dopasti, ukoliko ste nešto ili sve od navedenog gledali slobodni ste da sa mnom podelite utiske.

Kejt i Bejbi ☺
Hvala na čitanju,
Keti ღ

Коментари

  1. Nikada nisam gledala ni jedan film tog žanra ali po opisu deluju jako zanimljivo tako da ću čim ugrabim malo vremena da pogledam neki. Odličan post draga ♥


    die with memories,not dreams

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Popularni Postovi